{ "title": "Dna Analizi", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Analizi-43.jpg", "date": "19.01.2024 06:06:56", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Dna analizi, Canlıların birbiri ile genetik akrabalıklarını incelemeye yardımcı olur. Bu sayede genetik bilgilere dayanarak yapılan sınıflandırmada daha güvenli anatomik ve fizyolojik faktörlere bağlı olarak şekillenmektedir.

Dna, kişinin tüm genetik özelliklerinin temel yapı taşı olarak isimlendirilmektedir. Kişilerin dış görünüşü ve aile yapıları, kişilerin kimliği ile tek olduklarını gösteren yapı tuğlalarının ortaya koyduğu özelliktir. Kişinin tüm hücrelerindeki DNA aynıdır. Kanında, tükürüğünde ve derisinde bulunan hücrelerdeki DNA aynıdır. Her kişinin Dna'sı farklıdır. Kimse kimsenin Dna'sı ile uyuşmamaktadır. Buna tek yumurta ikizleri dahil değildir.

Dna analizinin yapıldığı alanlar nelerdir?

Polisler suçluları tespit etmek amacı ile Dna analizinden yaralanmaktadır. DNA analizi ile yargıya çözümsüz olarak gelen davalara kısa zamanda çözüm olanağı getirmiştir. Gözle görülmeyen deliller, hırsızlık, cinayet, cinsel saldırılar ve çocuk cinayetleri için bir çözüm olmuştur. Bu deliller aynı zamanda tüm ülke çapında diğer olaylar ile bağlantı kurabilme şansı vermiştir. Tehdit mektubunda bulunan tükürük ile kurbanın bağlandığı ipteki deri ile bağlantı kurulabilmektedir.

Dna analizi, parmak izi analizine çok benzemektedir. Suçluyu tespit etmek için hem DNA örnekleri hem de parmak izi alınmaktadır. Olay yerinden alınan izlerle daha sonra karşılaştırılmaktadır.

Dna örneğini taşırken veya saklarken çok dikkatli olmak gerekir. Delili kuru ve oda ısısında tutulmalıdır. Daha sonra bir kâğıt poşet veya zarf içerisine alınarak etiketlenerek taşınmalıdır. DNA örneğinin bu şekilde taşınma ve saklanması güvenli, etkin bir tespit edilme zincirini sağlamaktadır. Örnekler kesinlikle plastik poşet içerisine alınmaması gerekir. Plastik poşet delillerin yok olmasını sağlayan zarar verici nemin oluşmasını sağlamaktadır. Direk güneş ışığı ve sıcak ortamlarda bekletilmemesi gerekir. Klimasız oda, sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Kesinlikle zarfın kapatılması için zımba kullanılmaması gerekir. Bulunan delillerde bir leke olmaması durumu Dna analizi için yeterli kanıtın olmadığı anlamına gelmemektedir. Ayrıca delillerin bulunduğu ortamlarda hapşırmak, öksürmek ve konuşmak engellenmelidir. Deliller toplanırken ağza ve yüze dokunulmaması gerekir. Uzun süreli saklama yapılacağı zaman en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Dna analizi aynı zamanda kişinin babası ve annesi hakkında kesin bilgiler içermektedir. Bu sebeple annelik ve babalık için yapılıyor ise DNA analizinden yararlanılır. İki kişiden de örnekler alınarak DNA analizi yapılmaktadır.

Dna analizinin süreci

Suçluların bulunması için yapılan Dna analizinin sonucu aynı iş günü çıkabilmektedir. Fakat kişisel olarak yapılması istenen DNA analizleri 3 iş günü sürmektedir. 3 iş günü sağlık kuruluşunun yoğunluğuna göre değişebilmektedir. Test sonuçları yüzde olarak değerlendirilir ve %99.99 olarak pozitif değerlendirilir ya da %0 ile negatif olarak değerlendirilmektedir. %100 sonuç çıkmamasının sebebi ise hatalar ve olabilecek sapma paylarıdır. Aşırı soğuk hava, kir, aynı yumurta kardeşlikleri, aşırı ısı Dna analizinde hata ve sapmalara sebep olur.

" } ] }