{ "title": "Dna Babalık Testi", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Babalik-Testi-88.jpg", "date": "19.01.2024 03:36:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dna babalık testi, sayesinde erkeğin biyolojik baba olduğu ya da olmadığının %99,99 oranında tespit edilebildiği bir testtir. DNA denilen kodlama anne ve babadan geçen ırsiyet ve vücudun şifrelerinin olduğu bilgiler hücre çekirdeklerinde olur. Ortak DNA dizilimleri ise sadece akrabalık bağı bulunan kişilerde olur. Dna babalık testi ise bu ortak DNA yapısının belirlenmesi için yapılır. Bu testin yapılması için başvuruda bulunanların babalık hakkında şüphesi olması, akrabalık ilişkisinin tespit edilmesi, nesep tayini gibi nedenleri olur.

Dna babalık testi nasıl yapılır?

İnsanların biyolojik yapısındaki bilgilerin hepsi DNA denilen yapı içinde iki kopya halinde kodlanmıştır. Kopyalardan biri anneden, diğeri de babadan gelmektedir. Bu sayede bireyler genetik özelliklerinin yarısını anneden, diğer yarısını da babadan alırlar. Yani anne ve baba ile ortak genler taşınır. Bu yüzden yapılan DNA babalık testi sayesinde, baba ve çocuk arasındaki ortak bölgelerin analizi yapılmış olur. Analiz edilen gen bölgeleri çocuk ve baba arasında aynı olursa, testle baba adayının çocuğun gerçek babası olduğu açığa çıkar. Fakat DNA babalık testi sonucunda bir tutarsızlık belirlenirse yani babadan gelen genetik bilgi çocukta aynı değilse bilgiler eşleşmiyorsa, baba adayının çocuğun gerçek babası olmadığı anlaşılır.

Dna babalık testi yapılırken güvenilirliği arttırmak amacıyla en az 15 ortak gen bölgesinin incelenmesiyle %99,99 kesinliği bulunan sonuçlara ulaşılmaktadır. DNA babalık testinin yapılması için annenin ya da babanın izninin olması gerekir. Bu yüzden testi yaptırmayı isteyenlerin nüfus cüzdanlarıyla başvuruda bulunması gerekir.

Dna babalık testi için anneden kan alınması zorunlu değildir. Fakat bu yapılırsa az bir olasılıkla çocuğun hastanede karışması gibi olasılıklarda belirlenebilir. Babalık testi çocuk ve babadan alınan kan örnekleriyle, tırnak, saç, ağız mukozası gibi materyallerle yapılabilir. Ancak rıza dışı alınma olasılığına karşılık çoğu merkezde tırnak, saç, ağız mukozası gibi materyaller kullanılmaz. Direkt olarak kan örnekleriyle Dna babalık testi yapılabilir. Yapılan testin sonucu yaklaşık 20 gün sonra alınabilir.

Dna babalık testi sadece babalık analizi için yapılmaktadır. Bu testle genetik hastalıklar açısından değerlendirme yapılamaz. Ayrıca babalık testi ücreti sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmaz. DNA babalık testi yaptırmak isteyenler bunun sonuçlarına karşı hazırlık olmalıdır. Olumlu ya da olumsuz sonuçlara katlanmak gerekir. Günümüzde bu testin yapılmasını isteyen birey sayısında oldukça artma meydana gelmiştir. Bu nedenle testi yaptırmaya karar vermek, sonuçlarına tahammül etmek önemlidir.
" } ] }