{ "title": "Dna Bazları", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Bazlari-67.png", "date": "23.01.2024 03:32:20", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "DNA Bazları, DNA hücredeki yönetici moleküldür. İnsanlardaki kromozomları oluşturan DNA molekülü milyonlarca nükleotitin birleşimi ile meydana gelir. En yaygın nükleik asit çeşitleri; RNA (Ribonükleikasit) ve DNA (Deoksiribonükleikasit).

DNA molekülünü oluşturan nükleotitler; deoksiriboz şekeri + organik baz + fosfat şeklinde ifade edilebilir.

RNA (Ribo Nükleik Asit) molekülünü oluşturan nükleotitler; riboz şekeri + organik baz + fosfat şeklinde ifade edilir.

DNA ve RNA moleküllerinin şekerleri dışında organik bazları arasında da farklılıklar vardır.

DNA molekülünün organik bazları; Adenin (A), Timin (T), Guanin (G), Sitozin (C)

RNA molekülünün organik bazları; Adenin (A), Urasil (U), Guanin (G), Sitozin (C)

DNA molekülünün oluşturan nükleik asitler ve DNA bazları

Nükleik asitler yapısında bulundurdukları bazlara göre adlandırılırlar. Adenin bazı bulunduruyor ise Adenin nükleotidi adını, Timin bazı bulunduruyor ise Timin nükleotidi adını, Guanin bazı bulunduruyor ise Guanin nükleotidi adını, Sitozin bazı bulunduruyor ise Sitozin nükleotidi adını alır.

Adenin Bazı; İki tane olan pürin bazlarından biridir. DNA ve RNA moleküllerinin nükleotidlerinin yapısında bulunur. Adenin bazı; DNA molekülünde timin bazına, RNA molekülünde ise urasil bazına zayıf hidrojen bağları ile bağlanır. Bu bağlanma yapısında bulundurduğu molekülü (Nükleik asidi) sabitleştirir. Adenin bazı, riboz şekerine bağlandığı zaman adenozin nükleositi ve deoksiriboz şekerine bağlandığı zaman deoksiadenozin yapısını oluşturur. Adenozin nükleositine üç fosfat grubu bağlandığı zaman ADENOZİN TRİ FOSFAT (ATP) yapısı meydana gelir. ATP, enerji taşımada temel yöntemlerden biri olarak kullanılır.

Timin Bazı; Üç tane olan pirimidin bazlarından biridir. Adenin bazı ile bir baz çifti meydana getirebilir. Adenin bazı ile arasında iki tane zayıf hidrojen bağı bulunur. Timin bazı, deoksiriboz şekeri ile birleştiği zaman timidin nükleosit yapısı oluşur. Timidin bir fosforik asit grubu ile birleşirse TMP (Timidin monofosfat), timidin iki fosforik asit grubu ile birleşirse TDP (Timidin difosfat), timidin üç fosforik asit grubu ile birleşirse TTP (Timidin trifosfat) yapılarını oluşturur. RNA molekülünde, timin bazı yerine urasil bazı yer alır.

Guanin Bazı; İki tane olan pirimidin bazlarından biridir. Hem DNA hem RNA molekülünün yapısında bulunur. DNA molekülünde sitozin bazı ile baz çifti meydana getirir. Sitozin bazı ile aralarında üçlü zayıf hidrojen bağları bulunur. Nükleotidine guanozin adı verilir.

Sitozin Bazı; Üç tane olan pirimidin bazlarından biridir. Guanin bazı ile baz çifti oluşturabilir. DNA ve RNA moleküllerinin yapılarında bulunur. Guanin bazı ile aralarında üçlü zayıf hidrojen bağı bulunmaktadır.
" } ] }