{ "title": "Dna Çeşitleri", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Cesitleri-96.png", "date": "18.01.2024 23:14:40", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Dna Çeşitleri, Hücreler içerisinde ortaya çıkan hücresel hareketleri düzenleyen yapıya DNA adı verilir. Canlı türlerinde yönetici rolünü oynayan moleküldür. Dna Çeşitleri, başlığı altında 2 türlü DNA çeşidi sunabiliriz. Vücudun metabolik hareketlerinin çalışmasında DNA ve RNA isimli iki türlü nükleik asit görev yapmaktadır.

Deoksiribonükleik Asit (Dna) Nedir?

Deoksiriboz Nükleik Asit canlıların genetiğini oluşturan bir maddedir. Ökaryot maddeler, hücrenin çekirdek bölümünde, kloroplast ve mitokondri kısmında bulunmaktadır. Kalıtımın DNA modelini oluşturduğu, F. Griffith tarafından 1928 yılında ve O. Avery tarafından 1944 yılında keşfedilmiştir. Yapılan deneylerde zatürre hastalığının sebebi olan bakteriler kullanılmıştır. Yapılmış olan deneyler sayesinde Dna'nın yöneticiliği konusunda ve moleküler biyolojisi konusunda yapılan araştırmalar sonucunda bakterilerinde bu tür deneylerde kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonradan yapılan araştırmalara göre de genetiksel bilgileri taşıyanın DNA olduğu anlaşılmıştır.

Dna molekülleri sarmal şeklinde bir yapıya sahiptir. Kenar kısımları şeker ve fosfat molekülleri ile kaplanmıştır. İç bölümü ise organik bazlardan oluşur. Karşılıklı bazlar birbirlerine hidrojen bağı sayesinde bağlanır. DNA ve Dna çeşitleri gerektiği zaman kendini eşleyebilmektedir. Bu şekilde genetik bilgiler hücrelere taşınır.

Dna Çeşitlerinden bir diğeri olan RNA yani Ribonükleik asit nükleotitlerden oluşan bir yapıya sahip olan polimerdir. Hücrelerinde özellik ve şekil açısından 3 çeşit RNA bulunmaktadır. Bunlar m-RNA (Mesajcı RNA), t-RNA (Ribozomal RNA), r-RNA(Taşıyıcı RNA). Yapı taşında Guanin, Sitozin, Urasil ve Adenin bulunur. RNA zinciri tek yapıdan oluştuğundan eşlenememektedir. RNA çeşitlerinin hepsi DNA çeşitlerinde bulunan şifrelere göre sentezlenmektedir. RNA çekirdek dışında bulunmaktadır. Sitoplazmada yer alır. Yapısında urasilin azotlu organik bazı bulunmaktadır. Bazı proteinler ile birleşir ve virüsleri oluşturur.

RNA Çeşitleri ve DNA Çeşitleri Arasındaki Benzer Özellikler
" } ] }