{ "title": "Dna Eşleşmesi", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Eslesmesi-54.jpg", "date": "19.01.2024 00:57:08", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "DNA eşleşmesi, diğer adıyla Replikasyon olayı bütün canlılar için gerçekleşen ve kalıtımın devam etmesi amacıyla bunun ilk aşamasını oluşturan uzun bir süreçtir. Bu uzun süreç bir adet DNA molekülünden başlayarak eşleşmesi sonucunda iki tane özdeş molekülün olmasıyla son bulur. Tabi ki böyle ciddi bir olay esnasında herhangi bir sıkıntı çıkmasın yarıda kalmasın veya hasat görmesin diye Replikasyonun hata kontrol mekanizmaları neredeyse DNA eşleşmesinin hatasız olarak oluşmasını sağlamaktadır.

DNA eşleşmesi: Birçok araştırma sonucu günümüzün bütün canlılarında bulunan aynı tip Dna'nın kimyasal özelliklerinin ve toplam miktarlarının asla değişmediği ve bu özelliklerinin nesilden nesle aktarıldığı tespit edilmiştir. İster prokaryotik veya ökaryotik olsun DNA boylu boyuna bir uzunluktan diğer bir uzunluğa kendilerini eşlemek ile görevlidir. Günümüzde bilim insanlarının en son yaptıkları sonsuz araştırmalar sonucu DNA eşleşmesi için önemli olan sayısız şekilde DNA sarmalının enzim ve proteine ihtiyaç duyduğudur.

DNA eşleşmesi, için diğer önemli bir hususta atasal zincirlerin şekillenmiş olarak görev oynayıp toplamda iki ayrı yol daha düşünülmüştür.

Saklı Replikasyon; bu replikasyon şeklinde iki sarmal oluşurken atasal zincirler ise korunarak sürekliliği sağlamaktadır.

Parçalı Replikasyon; atasal zincirler eşleşme esnasında burada zarar görerek kırılmaktadır. Kırılan DNA sarmalı oluşan yeni çift sarmalın içerisinde bulunur. Yani oluşan yeni DNA sarmalında hem yeni hem eski DNA bulunur. Kural olarak Dna'nın ikili sarmalı birbirinden ayrıldığı zaman adenin ve temin grubu ile Guanin ve sitozin grupları birleşerek yerlerini alırlar. Buradaki bütün nükleoditler eşlendikleri zaman DNA artık son halini almış olacaktır. Eğer bir kromozom üzerinde eşleşme başlamış ise bunu Replikasyon orjini olarak adlandırmaktayız. Ancak her zaman başarılı bir DNA eşleşmesi görememekle beraber nadir olarak DNA sarmalında bozulmalar görebilmekteyiz.
" } ] }