{ "title": "Dna Gen Kromozom", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Gen-Kromozom-54.jpg", "date": "21.01.2024 16:53:35", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Dna Gen Kromozom; Kalıtım materyali hücrede çekirdekte yer alır. Kalıtım materyali iğ ipliği görünümüne sahiptir. İğ ipliği görünümünde olan kalıtım materyali küçükten büyüğe doğru; nükleotit-gen-DNA-kromozom şeklinde dizilir.

Nükleotit; DNA molekülünün yapı taşıdır. Her bir nükleotit; 1 adet organik baz, 1 tane 5 C içeren deoksiriboz şekeri ve 1 adet fosfattan oluşur. 4 tür organik baz vardır. Adenin bazı (A), Timin bazı (T), Guanin bazı (G), Sitozin bazı (C). Nükleotitler hangi organik bazı içeriyorsa ona göre adlandırılırlar. Örnek olarak; Adenin bazı içeren nükleotit, adenin nükleotit ya da adenozin adını alır.

Gen; kromozomların belirli bir bölümünü oluşturan nükleotid dizisidir. Kalıtsal karakterlerin şifrelendiği kısımdır. Kalıtsal karakterleri nesilden nesle aktarır. DNA molekülünün görev birimidir.

DNA; çift zincirli sarmal yapıdan olan bir moleküldür.

DNA Molekülünün Özellikleri Nelerdir?
Kromozom; DNA molekülünden ve özel proteinlerden meydana gelen yapılardır. Üstünde birçok gen bulundurur. Genlerin nesilden nesle aktarılmasını kromozomlar sağlar.

Hücrede yaşamsal faaliyetleri çekirdek ayarlar. Bir hücre çekirdeği mikroskop ile incelendiğinde kalıtsal özellikleri taşıyan kalıtım materyallerin varlığına rastlanır. Hücre bölünme aşamasına geleceği zaman bu kalıtsal maddeler belirgin hale gelir. Bu belirginleşen yapılara Kromozom denir. Hücrenin solunumunu, büyümesini ve üremesine yardımcı olur.
" } ] }