{ "title": "Dna Genetik Kod", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Genetik-Kod-34.png", "date": "20.01.2024 03:51:57", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Dna Genetik Kod, Vücudumuzdaki genetik özellikler hücremizde bulunan çekirdeğin içinde yer alan kromozomlarda taşınır. Genetiği oluşturan kromozomlar ise DNA ve özel proteinlerin bir araya gelerek birleşmesi sonucu oluşur. Dna'lar hücrelerimizin yönetici molekülleri olup ayrıca beslenme, üreme ve solunum gibi vücudun canlılık faaliyetlerini de yönetmektedir. Dna genetik kod yapılarında vücudumuzdaki kalıtsal özelliklerimize bağlı olan birtakım yapılar bulunmaktadır. Bu yapılarda genlerimizi oluşturur. Çünkü kalıtsal olan bilgilerimiz genler tarafından taşınmaktadır. DNA genetik kod, kromozonlar DNA ve özel olan proteinlerin birleşmesi sonucu oluşur. Bu nedenle DNA genetik kod için kromozonlar oldukça önemlidir.

Dna Genetik Kod, hücrelerin yönetici molekülüdür. Bu nedenle Dna'nın yapısında kalıtsal özellikler bulunur. Bu kalıtsal özellikler vücudumuzun Dna genetik kod'unu oluşturur. Kalıtsal olan DNA genetik kodlar vücudumuzda genler tarafından taşınmaktadır. Nükleotitler Dna genetik kod'un temel yapı birimlerini oluşturur. Bu nükleotitlerin yapısında fosfat, organik baz ve şeker bulunmaktadır. Fosfatlar DNA genetik kod'un asitsi özelliği kazandırır. Nükleik asitler iki gruba ayrılır. DNA ve RNA'dır. Bulunan her bir nükleik asidin DNA genetik kod'unda 4 çeşit nükleotidin miktar, farklı sıra ve farklı kullanımı neticesinde kalıtsal olan şifrelere sahip birtakım nükleik asitler yani Dna genetik kodu oluşmaktadır. Yani adenin bazını içermekte olan nükleotit adenin nükleotit guanın bazını içeren nükleotit guanın nükleotit olarak söylenir. Dna'lar nükleotidler bir iplik oluşacak biçimde bir araya gelir. Bu iplik her daim adeninin karşısına timin, sitozinin karşısına ise guanın nükleotiti olarak gelir.

Dna Genetik Kod, iki zincirden veya iki iplikten oluşur. Bu iplikler birbiri etrafına dolanarak oluşur. Bu iplikler Dna'nın sanki bükülmüş bir merdiven gibi görünmesine neden olur. DNA'da adenin nükleotit ile timin bir nükleotit arasında 2 tane hidrojen bağı bulunmaktadır. Dna genetik kod'u daha iyi anlayabilmemiz için, çevremize baktığımız zaman canlı olan varlıkların birbirlerinden ve diğer canlı olan varlıklardan farklı olduğu görmekteyiz. Bu durum her canlının insanın, hayvanın ve bitkinin her birinin hücrelerindeki yönetici olan moleküllerinin Dna genetik kodlarının farklı olduğunu gösterir.
" } ] }