{ "title": "Dna İzolasyonu Deneyi", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Izolasyonu-Deneyi-57.png", "date": "19.01.2024 20:20:39", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "DNA izolasyonu deneyi; bütün canlılar genetik şifreleri taşıyan DNA'ya sahiptirler. Hiçbir şekilde canlıların DNA'ları birbirine benzememektedir. DNA her canlıya ait olan özel moleküllerden meydana gelmiştir. Vücudun saç yapısı, göz rengi, yüz yapısı, burun yapısı, ağız yapısı vesaire DNA'da şifrelenmiş durumdadır. DNA'nın bünyesinde şeker, fosfat ve bazlar bulunmaktadır. DNA çift zincirli bir moleküler yapıya sahiptir. DNA molekülü bazları adenin, timin, guanin ve sitozindir.

DNA izolasyonu ile DNA zincirleri ayrıştırılmaya çalışılmaktadır. DNA izolasyonları deneyleri uzmanlar tarafından genellikle meyveler üzerinde denenmektedir. DNA izolasyonu ile hücre duvarının parçalanması durumu, DNA protein kompleksinin çözülmesi ve diğer moleküllerden ayrıştırılması yolu ile gerçekleşir. Hücre duvarının parçalanmasının nedeni amaçlanmakta olan hücre çekirdeğine ulaşmaktır. Hücre duvarlarının parçalanması enzimler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Lökositten, serumdan, kandan, tükürükten ve gaitadan DNA izolasyonları elde etmek mümkündür.

Meyvede DNA izolasyonu için gerekli malzemeler
Meyvede DNA izolasyonu nasıl yapılır?

Meyvenin kabukları soyulur. Sodyum klorür çözeltisinin bulunduğu bir kap içerisinde ezilir. Elde edilen meyve ezmesinin bir kısmı ayrılarak içine birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı damlatılır. Daha sonra bu karışımın üzerine bir miktar gıda boyası da eklenerek karıştırılır. Akışkanlık elde edilinceye kadar da alkol katılır. Yaklaşık beş dakika sonra herhangi bir çubuk ile karışım içerisinde daireler çizilerek DNA yapısının çubuğa geçmesi sağlanır. Çubuk karışım içerisinden çıkarıldığında çubuk üzerinde kalan kalıntılar meyvenin sahip olduğu DNA'yı göstermektedir.
" } ] }