{ "title": "Dna Kendini Nasıl Eşler", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Kendini-Nasil-Esler-91.jpg", "date": "19.01.2024 13:51:19", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Dna kendini nasıl eşler, Her canlının vücudunda sayılamayacak kadar hücre bulunmaktadır ve bu hücreler sayesinde kişi kendisi gibi yeni canlıları dünyaya getirmeyi başarır. İlk olarak küçük bir hücre düşünün fakat çok küçük olsun. Bu hücre yavaş yavaş büyür. Bu hücre büyüme ve olgunlaşma vaktine geldiğinde ise bölünmeye başlar. Yavaş yavaş önce ikiye sonra dörde sonra altıya sonra sekize derken büyüyen bu hücre sürekli bölünerek yeni hücrelerin oluşumunu sağlar. Sürekli bölünen bu hücreler ise hem bireyin büyüme ve gelişmesini sağlar hem de hücrelerin yenilerek daha sağlıklı hücrelerin oluşumunu sağlar.

Dna kendini nasıl eşler, işte bu sorunun cevabını öğrenelim. Hücre bölünme işlemini gerçekleştirirken Dna'nın her iki zinciri karşılıklı olarak dizilir. Tıpkı bir fermuarın her iki kenarı gibidir. Bu DNA zincirlerinin her iki ucu da açıktır. Bu zincirlerin uçlarına ise nükleotit adı verilen çekirdek sıvısındaki serbest maddeler tutunur. DNA zincirindeki bu eşleşme de nükleotidlerin özel bir dizilişi vardır. DNA zincirinde dört adet nükleotit bulunmaktadır ve bu nükleotitlerin özel bir dizilişi vardır. Her zaman adenin nükleotidinin karşısına timin nükleotidi, guanin nükleotidinin karşısına ise sitozin nükleotidi gelmektedir. Bu sayede DNA kendini nasıl eşler sorusunu da cevaplamış olduk.

DNA kendini nasıl eşler, eşleme sırasında meydana gelen mutasyonlar nelerdir?

DNA kendini eşler iken hücrelerin dizilişi ya da sıralanışında farklılıklar meydana gelebilir. Genlerde kaynaklanan bu farklılık ise hem genetik çeşitliliğime hem de mutasyon oluşumuna neden olur. Özelikle bu farklılıkların oluşumuna neden olan etkenler; sıcaklık, radyasyon, ışık vb. Nedenler Dna'nın diziminde olumsuz ssonuçların doğmasına ve mutasyon oluşumuna neden olur. Mutasyon genlerde kaynaklanan ve çeşitli problemlerin oluşumuna neden olan bir durumdur. Kimi zamam olumlu sonuçlarda doğursa da üreme hücrelerinde herhangi bir anormallik ya da mutasyon gerçekleşir ise çok kötü bit tablonun oluşmasına neden olur. Yeni bireyin sağlıklı olmasına neden olur.

Dna kendini nasıl eşler, bu esnada meydana gelen mutasyonlara örnek vermek gerekirse eğer; altı parmaklılık, down sendromu, hemofili, albino ve orak hücreli anemi mutasyon sonucunda meydana gelir. Fakat tohumlarda mutasyon oluşması daha fazla verime sahip olmaya ya da Van kedilerinin gözlerinin renkli olması gibi örnekler ise iyi mutasyona örnek olarak verilebilir.

DNA kendini eşlerken meydana gelen modifikasyonlar nelerdir?

Genlerden kaynaklan rahatsızlıklara mutasyon demiştik. Modifikasyon ise; sonradan kazanılan ve güzel sonuçların doğmasına neden olan durumlara denir. Modifikasyona örnek vermek gerekirse; bir kişinin spor yaparak kendini geliştirmesi ve kas yapması, aşırı derecede güneşte kalma cilt renginizin bronzlaşmasına yardımcı olur, çuha çiçeğinin çeşitli sıcaklıklar altında gözlemlendiğinde farklı renklere bürünmesi ya da aynı çeşit özellikle sahip olan bir bitkinin yeşil yerde daha gür ve güzel yeşermesi varken aynı bitkinin dağlarda yetişmesi farklı şekillerde bitkilerin oluşumuna neden olur. Daha da sayabileceğimiz birçok modifikasyon örneği vardır. Örneklerimizi genişletebiliriz.
" } ] }