{ "title": "Dna Onarımı", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Onarimi-83.jpg", "date": "18.01.2024 22:45:09", "author": "Uğur Şamiloğlu", "article": [ { "article": "DNA onarımı: Vücudumuzdaki Dna'nın onarımı Dna'nın bir iş esnasında kendini yenileme veya eşleme gibi durumlarında nadiren karşımıza çıkabilecek olan sorunları onarmada kullanılan terimdir. Dnalar sürekli olarak hem vücudumuzda içsel hem de Çevresel faktörler olarak sürekli bir şekilde tehlikeye maruz kalmaktadır. Bahsetmiş olduğum bu faktörler günde yaklaşık olarak bir milyon DNA hücresi zarar görmektedir. Faktörlerin vermiş olduğu etkiler zarar verdikleri andan itibaren onarılmasalardı eğer kanser gibi çeşitli ciddi hastalıkların ve genetik yapıların bozulmasına ve bunu nesillerin aktarılmasına neden olur.

DNAdaki bozulmanın sonuçları

Aslına bakılırsa Dnadaki bu bozulmalar hem yararlı hem de zararlı olabilmektedir. Ancak vücut her ihtimale karşı Dna'nın koruma mekanizmasını geliştirmiştir ve üretmiştir. Dna'nın hasar görmesiyle alakalı hasarın büyüklüğü de oldukça önemli ve koruma mekanizmasının değişmesinde etkilidir. DNA çağındaki küçük hasarlar onarım mekanizması tarafından iyileştirilmektedir. Lakin büyük çaplı hasarlar ki bu genel olarak Çevresel faktörler, ultraviyole ışınlarının maruz kalınımı gibi durumlarda hücre ölümüne yol açarak kendini korumuş olur. Ancak orta derecedeki hasarların uzun süre birikimi sonucunda Dnalar mutasyona uğrayabilirler.

DNAların tam ikileşme veya eşleşme sonucunda nadir olarak gerçekleşen mutasyon kişide kanser hastalığına veya hızlı bir şekilde yaşlanmaya neden olabilir. DNAların tamir bölümünde yaklaşık olarak yüz gen aktif bir şekilde rol oynamaktadır. İnsanların DNA hücrelerinde günde yüz adet yanlış kodlanan hatalı Dnalara rastlanmaktadır. Bu ciddi bir konu olmakla beraber sisteminiz bunu kendi başına halledebilmektedir. Nadir olarak hastalıklara neden olan bu önemli sorun üç başlık altında onarılmaktadır. Bu çözümleme prokaryotik ve ökaryotik hücrelerde bulunur. Yanlış eşleşme sırasında oluşabilen eksizyon tamiri bu durumu kötüye sokmadan kurtarabilir. Bu tamir mekanizması hata okuma yeteneğine sahiptir. DNA hasarının en yüksek olduğu durumlarda sos tamiri devreye girmektedir. Bu durumda hasarlı olan gen kendini feda eder ve ölür.
" } ] }