{ "title": "Dna Parmak İzi", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Parmak-Izi-26.jpg", "date": "20.01.2024 01:51:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "DNA parmak izi, ilk defa Prof. Sir Alec Jeffreys tarafından 1984 yılında keşfedilmiştir. Bu recombinant DNA tekniğinin kullanıldığı alanlar arasındadır. Bir insandaki DNA nükleotit dizisiyle başka birinin DNA'sındaki nükleotit dizisi tamamen farklıdır. İki farklı insandaki DNA'daki her 100 nükleotit içinde 1-2 nükleotit kadar farklılık olur. Bunun doğrultusunda DNA parmak izi tekniği ortaya çıkarılmıştır. DNA'da bulunan nükleotit sırası değiştiğinde kesici enzimlerin tanıma bölgeleri de değişir. Bunun sonucunda kesici enzimlerden farklı büyüklükte olan sayıları da farklı DNA parçaları elde edilebilir. Bunlar jelin içine enjekte edilir. Bu yöntem elektroforez olarak tanımlanır ve bununla farklı uzunluğu olan DNA parçaları ayrılabilir. Kısa DNA parçalarının hızı uzun olanlara göre daha fazladır. Jelin üzerindeki DNA parçalarında büyüklüklerine göre farklı uzaklıklarda bantlar meydana gelir. Bantların herkeste kendine has bir görünümü vardır. Bu DNA parmak izi olarak adlandırılır.

DNA parmak izi hangi alanlarda kullanılır?

DNA parmak izi en fazla suçluların tespiti için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemin yardımıyla suç mahallinde bulunan kıl, tükürük, kan, tırnak gibi kalıntıların kriminal çalışmaların yardımıyla incelenmesiyle suçlunun daha kolay bulunması sağlanır. İki farklı kişide aynı DNA parmak izinin olma olasılığı çok düşük olacağı için, adli vakaların pek çoğunda bu yöntem kullanılır. Bununla çok sayıda suç aydınlatılmıştır. Suçlunun herhangi bir şekilde kullandığı su içtiği bardaktan, yemek tabağından bile DNA parmak izi tespiti yapılabilir.

DNA parmak izi yönteminin günümüzde kullanıldığı diğer alanlar arasında, safkan köpek ırklarının tespit edilmesi, göçmen problemleri, babalık davalarında, hayvan ve bitki türlerinin korunması gibi çalışmalarda bulunmaktadır. Biyo teknoloji, gen mühendisliği alanlarında, nanoteknoloji alanında dahi DNA parmak izi yöntemi araştırmalarda önemli katkılar yapmaktadır. Bireylerdeki kalıtsal bozuklukların teşhis edilmesinde, analık, babalık testlerinde, kriminal tanımlama, bireysel tanımlama gibi alanlarda bu yöntemden faydalanılmaktadır. Hayvanlarında cinsiyetleri bu yöntemle önceden belirlenmektedir. Bu yöntemle hayvancılık alanında dişi ya da erkek embriyoları da hayvanlara isteğe göre aşılanabilir.

DNA parmak izi nasıl tespit edilir?

DNA parmak izi diğer adıyla genetik parmak izi, el parmak izinden çok daha güvenli olan bir yöntemdir. Bu yüzden kişinin tespit edilmesinde daha kesin sonuçlar verir. Bir canlıdaki tün DNA parmak izleri eştir yani aynıdır. İki farklı kişinin aynı DNA parmak izine sahip olma olasılığı yok denecek kadar azdır. Uzmanlar bunu milyarda bir olarak kabul eder. Bunun tespit edilmesi içinde sadece bir damla tükürük, idrar, sperma, kan, vajinal sıvı, süt, kıl, saç teli, biyolojik doku parçası yeterli gelmektedir. Bunlardaki DNA izole edilerek, PCR yöntemleriyle çoğaltılmakta ve ASO teknolojisi kullanılarak polimorfik genotipi belirlenmektedir. Moleküler sondalama ya da nükleik tekniğiyle bir damla tükürük, kan, doku gibi örnekteki proteindeki genetik koddan faydalanılarak, gen dizisi bulunabilir. Bu şekilde DNA parmak izi kullanılarak elde edilen başarı %99 ve üzeridir.
" } ] }