{ "title": "Dna Protein", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Protein-32.jpg", "date": "19.01.2024 19:11:43", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "DNA Protein, DNA organizmanın genetik kodlarını taşıyan çift sarmal yapılı bir yapıdır. Protein ise DNA'nın kodlarına bağlı olarak aminoasitlerin birleşmesi ile oluşmuş organik bileşiklerdir. Bireydeki DNA genetik kodun yarısı anneden yarısı babadan geçmektedir. Protein canlının yapı taşı olup sentezlenmesi DNA'ya bağlıdır. Aminoasitlerin hangi düzeyde, nasıl birleşeceğini DNA'dan gelen genetik koda göre yapılandırılır. Memelilerde bulunan 20 çeşit aminoasit belli bir düzene ve genetik bilgiye göre birleşerek protein oluştururlar.

DNA protein sentezlenme aşamaları nelerdir?
DNA'dan protein sentezleme aşamalar şeklinde gerçekleşmektedir. Bu aşama DNA'nın genetik kodunun protein sentezlenmesine kadar olan aşamadır. DNA protein sentez aşamalarında başlangıç aşaması olan replikasyon aşamasında, DNA çift sarmalı açılarak eşlenme aşamasıdır. Bu aşamada proteine verilecek kodun kopyalanması aşamasıdır. Bu kopyalama aşaması ile gelecek nesillere genetik kodlar aktarılır. DNA protein sentez aşamasının transkripsiyon aşamasında, DNA protein için bir nevi elçi görevi gören mesajcı RNA sentezlenme aşamasıdır. Bu aşamada protein sentezi için DNA'daki kalıpların protein sentezlenme aşamasına taşınma işlemi gerçekleşir. DNA protein sentez aşamasından translasyon aşamasında ise mesajcı RNA'dan gelen bilgilere göre genetik kodlara uygun aminoasit dizilimleri sıralanarak protein sentezlenir.

DNA protein sentezi şartları nelerdir?
DNA'dan protein sentezlenmesi ve genetik kodun bir sonraki nesillere aktarılması için yeteri sayıda amino asidin uygun bir şekilde genetik kodlara göre dizilimine bağlıdır. Bu sentezenme aşamasında enerjinin veya taşıyıcı faktörlerin varlığının olmaması durumda protein sentezini gerçekleştirilemez.
" } ] }