{ "title": "Dna Sarmalı", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Sarmali-61.jpg", "date": "21.01.2024 06:46:43", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Dna Sarmalı, Doğada yer alan bütün canlılar belirli bir kromozom dizilişine göre varlıklarını devam ettirmektedir. Kromozom dizilişleri incelendiğinde belli bir sıraya göre sistemli olarak bir araya gelmişlerdir. Bu sistemli dizilişi uzmanlar incelendiğinde DNA sarmalı şeklinde bir araya gelmektedir. Canlıda Dna sarmalı incelendiğinde tüm organizma ve canlı yapıların biyolojik yapısı ve canlılık işlevlerinin genetik olarak kodlanması sonrasında bütün bilgilerini DNA sarmalında taşımaktadır. İnsanlarda DNA sarmalının en önemli rolü kromozom ve genetik yapının uzun süreli sırlanmasını sağlamaktadır. DNA içerisinde insan vücudu için gerekli olan RNA ve protein hücrelerinin inşası amacıyla bütün gerekli kod ve bilgiyi bulundurmaktadır. Dna sarmalı incelendiğinde dönen bir merdivene benzetilmektedir. DNA sarmalı görevleri incelendiğinde en önemli özelliği genetik bilgilerin hücrelere sistemli olarak taşınmasını sağlayabilmektedir.

Dna Sarmalının Genel Özellikleri Nelerdir?

Dna sarmalı zincirlerle birbirine bağlı olan bir dönen merdiveni andırır. Bu sarmal nükleotit olarak sınıflandırılırlar bileşiklerin polimerlerle birleştirilmesi sonrasında oluşturur. Polimerlerin omurları ester bağları ile bağlaması sonrasında fosfat ve şeker gruplarının meydana gelmesini sağlamaktadır. Bağlanan şeker ve fosfat grupları birbirine zıt yönde uzanmaktadır. Şeker gruplarının içerisinde baz olarak bilinen 4 adet molekül içermektedir. DNA genel olarak omurga yönünde uzayan bazların dizilim ve genetik bilgisini kodlamayı sağlar. Protein sentezleneceği sırada bu kodlar yardımı ile amino asit diziliminin oluşmasını sağlamaktadır. DNA'da yer alan bilgi kendisi ile aynı özelliği gösteren RNA'yı nükleik asit olarak kopyalayarak transkripsiyon işlemenin oluşmasını sağlamaktadır.

Dna Sarmalı Nasıl Oluşur

Canlı vücudunda yer alan hücreler DNA olarak adlandırılır kromozomların içinde yer almaktadır. Hücrelerin mitoz ve mayoz bölünmesinden önce kromozomlar eşlenir. Bu eşlenme sırasında DNA'da ikileşme yanı birleşme gerçekleşir. Dna sarmalı incelendiğinde canlılar arasındaki dizilimin farklılık gösterdiği gözlemlenir. Ökaryot canlılar olarak adlandırılan mantar, bitki ve protistaların DNA ve Dna sarmalı hücre çekirdeğinin içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra prokaryot canlılardan olan arkelerde ve bakterilerin DNA ve Dna sarmalı hücrenin sitoplazmasında bulunmaktadır. Kromozom yapısının içerisinde bulunan kromatinler proteinlerin DNA sarmalarına sıkışmasını sağlayarak dizilimin sıralanmasını sağlamaktadır. Bu sıralama sayesinde canlının yaşamsal fonksiyonlarının düzenli olarak çalışması sağlanmaktadır.

Dna Sarmalı ve Kromozom Diziliminin Önemi

Canlılar yaradılış gereğince belirli gen dizilimine uygun olarak dünyaya gelmektedir. Bu kod dizilimi ve gen dizilimindeki ufak bir yanlışlık veya yanlış dizilim sayesinde canlının yaşamsal fonksiyonlarının olumsuz çalışmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalar sorasında bir kısım gen ve kodların Dna sarmalına hatalı olarak girilmesi sonrasında canlı üzerinde biyolojik bozukluk görülmektedir. Canlılar oluşurken kromozomlar belirli bir sıraya göre dizilerek kişinin görme, duyma, beslenme ve diğer yaşamsal faaliyetleri belirli bir düzen ve sıra içerisinde oluşmuştur. Bu nedenle DNA sarmalında oluşacak bir yanlış dizilim genetik yapının bozulmasına neden olmaktadır. Şayet bu dizilimdeki hata sonrasında hücrelere gönderilecek talimatların hatalı olması nedeniyle kişinin yaşama tutunması oldukça zorlaşacaktır. Bu nedenle Dna sarmalı insan yaşamı için hayati öneme sahiptir.
" } ] }