{ "title": "Dna Sentezi", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Sentezi-55.png", "date": "20.01.2024 09:36:31", "author": "sultan yiğit", "article": [ { "article": "DNA Sentezi, canlıların kendilerine benzeyen yeni bireyler meydana getirip kalıtsal özelliklerinin aktarılması olayına üreme denir. Hücrenin yapısında bulunan kalıtsal madde kavramı, üreme olayının en önemli kavramıdır. Bir canlının tüm özelliklerinin bilgisini içeren kalıtsal maddeye DNA denir. Bir diğer adı da deoksiribonükleik asittir. Canlıların kalıtsal özelliklerinin nesilden nesle aktarılmasını ve DNA'nın yapısını araştıran bilim dalına genetik denir. DNA, genetik kodları (Bu kodlar canlının tüm özelliklerini kapsayan şifrelerdir) taşımaktadır. DNA, canlıyı meydana getiren en temel birim olan hücrenin içerisinde bulunur ve genelde hücre çekirdeği içerisindedir. Bazı canlılarda sitoplazma içerisinde serbest halde de bulunabilir. Hücrelerde bulunan DNA'nın, hücrelerin çoğalması esnasında diğer hücrelere de aktarılması gerekir. DNA'nın hücrede yönetici olmakla beraber birçok görevi vardır. DNA'nın görevleri; protein sentezi için gerekli bilgiyi verip hücreyi yönetir, hücredeki hayatsal olayları kontrol eder, yeni nesillere kalıtsal bilgiyi aktarır, genlerin yapısını oluşturur, metabolik olayları kontrol eder, çekirdekte bulunan kromozomların oluşturur, RNA sentezini sağlar, canlılar arasındaki farklılığı sağlar.

Canlıların vücutlarında bulunan hücreler bölünerek sayılarını arttırırlar. Hücrenin bölünmesi ile canlılarda; yenilenme, üreme hücrelerinin oluşup büyümesi, çoğalması gibi olayların gerçekleşmesi sağlanır. Hücre bölünmeye hazırlık aşamasındayken oluşacak hücrelere DNA verebilmek için miktarını iki katına çıkarır. Bu olaya DNA'nın kendini eşlemesi (DNA sentezi) denir. DNA, hücrelerin bölünmesi sonucu oluşacak yeni hücrelere de DNA verebilmek için kendini eşler.

DNA sentezi gerçekleşme aşamaları nelerdir?
Eşlenme sonrasında başlangıçtaki DNA molekülünün aynısı olan iki yeni DNA molekülü oluşur. Eşlenmiş DNA'lar hücre bölünmesi ile yapısında bulunan kalıtsal bilgilerin, özelliklerin, görevlerin yeni oluşacak hücrelere aktarılmasını sağlar. Böylece canlıların üreme ve kalıtsal özellikleri nesilden nesle aktarılabilir hale gelir.
" } ] }