{ "title": "Dna Yapısı", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Dna-Yapisi-51.jpg", "date": "21.01.2024 20:14:51", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Dna Yapısı, Burada çıkan herhangi bir problem dna'nın yapısı ile alakalıdır. Dna'nın paketlenmesi ve bağlanması için hücresel sürecin sorunsuz bir şekilde sağlanması gerekir. Dna'nın tam iki türü vardır. Bunlar çift iplikli DNA ile tek iplikli dna'dır. Dna'nın mekanik olan yapısı hücreler için oldukça önemlidir. DNA yapısı, helikaz, proteinler ve topoizomeraz enzimleri sayesinde evrimleşir. Dna'nın uzunluğu tam on santimetre kadar ulaşır. Dna'nın dizilişi ve moleküler yapısı dnanın özelliği ile alakalıdır. Dna'nın özelliği DNA ipliklerini birbirine bağlamakta olan hidrojen bağlarını oluşturmaktadır.

Çift iplikli dna: bu DNA türünde iplikler çiftli halinde olur. Çift iplikli DNA hücrenin temel yapısını meydana getirir.

Tek İplikli Dna: bu DNA türünde de iplikler tek halinde olur. Tek iplikli DNA yine hücrenin yapısı için oldukça önemlidir.

Dna yapısı ayrıca dna'nın her ipliğinde yer alan bağların ve elektronik etkileşimlerin kuvveti üzerinde oldukça önemli bir yeri vardır. Dna'nın yapısını ile mekanik yapısını doğrudan ölçmek oldukça zordur. Çözelti içerisinde net bir çözünürlük açığa çıkarmak nerede ise imkânsızdır. Tüm bu özelliklerine rağmen araştırmacılar polimerin mekanik yapısı hakkında oldukça yüksek oranda veri üretirler. DNA yapısı, özellikle de dna'nın mekanik yapısını hücresel olarak halen aktif halde olur. Bu konu günümüz bilimcileri tarafından araştırılmaktadır. DNA uzunlukları mikroskobik olduğundan dolayı birçok hücrede bulunur. Her insanın kromozomunda bulunan dna'nın uzunluğu birkaç santimetre uzunluğunda olur. Bu sebepten dolayı hücreler dna'yı içerisinde taşımak, paketlemek ve onları sıkıştırmak zorunda kalır. Histon adı verilen ökaryotlarda makara şeklindeki proteinler sayesinde dna'nın sarılması gerçekleşmektedir. DNA yapısı, özellikle de dna-protein ikilisinin daha fazla sıkıştırılması sonrasında mitoz bölünme esnasında görülen kromozom yapılarını oluşturmaktadır.
" } ] }