{ "title": "Hbv Dna Nedir", "image": "https://www.dna.gen.tr/images/Hbv-Dna-Nedir-52.jpg", "date": "21.01.2024 03:14:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hbv DNA nedir, karaciğer iltihaplanması olan hepatite yani sarılığa hepatit B virüsü neden olur. Bu virüs Hbv olarak kısaltılarak kullanılır. Hbv DNA ise hepatit B tedavisinin başarı derecesini ölçmeye yarar bir testtir. DNA'dan çok sayıda kopya elde etmek için moleküler biyolojide PCR denilen (Polimeraz zincir reaksiyonu) bir teknik kullanılır. Hepatit B virüsünün tespit edilmesinde yaygın şekilde kullanılan Hbv DNA PCR analitik duyarlılığı yüksek bir testtir. Testle analizi yapılan numunede hepatit B DNA sı yani Hbv DNA tespiti yapılır. Bu virüsün olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Hbv DNA miktarı düşükte olsa testle bunu tespit etmek mümkündür.

Hpv DNA nedir, hangi durumlarda kullanılır?
Hbv DNA test sonucu normalde negatif olarak çıkmalıdır. Bu kişide hepatit B olmadığını gösterir. Ancak alınan sonuç pozitif çıkarsa, kişide hepatit B virüsü olduğu anlaşılır.

Hepatit B enfeksiyonunda erken aşamada antikor seviyesi düşük oranda olduğu için, yapılacak serolojik testler yeterli olmaz. Virüsün direkt olarak tespit edildiği daha duyarlı olan PCR yöntemi kullanılır. Antikorun oluşmadığı olgularda, belirti göstermeyen taşıyıcılarda, seropozitif olan annelerin bebeklerine, serolojik test sonucu pozitif olanlara, immünolojik reaksiyon vermeyenlere hem teşhisin doğrulanması için hem de tedavi sürecinde takip amaçlı Hbv DNA testi yapılabilir.

Hbv DNA nedir, hangi teknikle yapılır?

Kantitatif PCR metotları sensitiviteleri yüksek olduğu için Hbv DNA seviyesi ölçümünde de kullanılır. Real time PCR tekniği son yıllarda Hbv DNA kantitasyonuna olanak sağlayan basit ve hızlı uygulanan bir testtir. Bu test viral yük miktarının tespitinde kullanılır. Serumda az miktarda bile olsa Hbv DNA genom kopyası tespiti yapılabilir. Bu test aşağıdaki durumlarda istenebilir;
Hbv DNA nedir, Hbv DNA hastaya uygulanan tedavinin başarısını sorgulamaya yarayan, virüsün aktivitesinin sınırlandıran, karaciğer hasarının oluşmasını önleyen, hastada karaciğer yetmezliği, siroz oluşmasına engel olabilmek amacıyla uygulanır. Kandaki virüs oranının tespit edilmesi ve bu oranın düşürülmesi hedeflenir. Hastadaki viral yükün tespiti, alınan kan örneğinden yapılır.

" } ] }